1.CIASTO
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier. Gdy cukier się rozpuści dodać żółtka i dobrze razem zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesypać do masy jajecznej i delikatnie ze sobą połączyć drewnianą łyżką. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec 25 minut w 180 st C. Ostudzić.
MASA KAWOWA
Kawę rozpuszczalną zalać wrzącą wodą. Od razu dodać do niej żelatynę i dobrze razem wymieszać, żeby nie było grudek. Odstawić do ostygnięcia. Śmietankę ubić. W czasie ubijania dodać cukier puder do smaku. Następnie cały czas ubijając na wolnych obrotach dodawać serek mascarpone po łyżce. Do ubitej śmietanki powoli wlewać ostudzoną kawę z żelatyną. Dobrze razem wymieszać.
Z biszkoptu ściąć wierzch. Przeciąć go na pół. Dolną część nasączyć mocną kawą. Następnie rozsmarować dżem porzeczkowy. Na dżem wyłożyć porcję masy kawowej. Masę przykryć drugim blatem biszkoptu. Nasączyć go mocną kawą. Na ten blat ciasta również wyłożyć porcję masy. Boki tortu posmarować masą kawową a następnie obsypać wiórkami czekoladowymi. Pozostałą masę kawową przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdy. Wierzch tortu udekorować formując z masy róże. Do każdej róży włożyć perełkę cukierniczą. Przed podaniem schłodzić.
Komentarze