Kawowa krowa.

4.5 (191 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ciasto w łaty przełożone kremem o smaku kawy.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • CIASTO I:

    1 szklanka cukru
    8 białek
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka octu

    CIASTO II:

    3 jajka
    4 żółtka
    6 łyżek cukru
    6 łyżek mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA KAWOWA:

    2 szklanki mleka
    1/2 szklanki cukru
    250g margaryny
    4 żółtka
    1 op. cukru waniliowego (16g)
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    3 łyżeczki kawy mielonej

    DODATKOWO:
    kawa
    papier do pieczenia

Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kawowa krowa. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto wykładamy kupkami i obsypujemy kawą 1. CIASTO I:
    1. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier i ocet.
    2. Dodawać mąkę, delikatnie mieszać.

    Ciasto I wyłożyć kupkami na blachę wyłożoną papierem o wymiarach 25x40cm i posypać kawą.
  • Ciasto II wylewamy na Ciasto I. 2. CIASTO II:
    1. Białka ubić na sztywną pianę.
    2. Dodawać żółtka i cukier.
    3. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem, delikatnie wymieszać.

    Ciasto II wylać na ciasto I.
    Pieć w temp 180 stopni ok. 40 min.
  • 3. MASA KAWOWA:
    1. Kawę zaparzyć w niewielkiej ilości wody.
    2. 1,5 szkl mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
    3. W połowie szklanki mleka rozrobić żółtka i obie mąki, wlać do gotującego się mleka.
    4. Margarynę utrzeć. Dodawać przestudzoną masę i kawę.
  • Ciato przekroić w pół. 4. Upieczone i ostygnięte ciasto przekroić w pół.
  • Na ciasto wykładamy masę. 5. Przełożyć ciasto masą.
  • Ciasto dekorujemy według uznania. 6. Masę przykrywamy drugą połówką ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować