Jaja faszerowane na bogato.

0 (0 ocen)

  • 40 min

Świetna przystawka, zakąska!

  • 40 min

Składniki:

  • 10 jaj ugotowanych na twardo,
    1/2 dużej czerwonej papryki,
    1 pentek dowolnej kiełbasy, np. śląskiej
    5 dużych pieczarek
    sól, pieprz, bazylia, oregano, majeranek, łyżeczka wegety, słodka papryka mielona,
    majonez

Jaja faszerowane na bogato. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jaja wypełnione farszem. 1. Jaja ugotować na twardo w osolonej wodzie, odcedzić, zalać zimną wodą i pozostawić do ostygnięcia. Obrać ze skorupek, przekroić każde na pół i wybrać żółtka. Żółtka odkładać do osobnego naczynia, posłużą do farszu.
    Paprykę, pieczarki i kiełbaskę (obraną ze skórki) pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Można podlać odrobiną oleju. Dodać na patelnię łyżeczkę wegety. Podsmażyć. Ostudzić.
    Żółtka, oraz pozostałe składniki z patelni przełożyć do miksera lub blendera, dodać 2 łyżeczki majonezu, pieprz, sól do smaku i zioła. Zmiksować na papkę.
    Tak przygotowanym farszem wypełniać puste połówki jajek. Udekorować majonezem i ziołami oraz posypać słodką papryką.

Komentarze

Podobne przepisy