Swojski majonez

4.5 (195 ocen)

  • 5 min

Własnej roboty majonez wykonany w 5 minut. Przepis podarowała mi moja teściowa. Nie kupuje majonezu od 4 lat!

  • 5 min

Składniki:

  • 2 jaja
    czubata łyżeczka musztardy sarebskiej
    szczypta pieprzu czarnego mielonego
    szczypta soli
    ok szklanki oleju roślinnego
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Swojski majonez - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miksera (zamykanego szczelnie od góry) wbijamy 2 jaja, musztardę, przyprawy, zmiksować. Od góry miksera, przez otwór w wieczku wlewać powolutku olej, mikser cały czas jest włączony i miesza składniki. Wyłączamy gdy wlejemy cały olej a majonez będzie gęsty. Jeżeli majonez będzie rzadszy to dolewamy jeszcze trochę oleju. Przekładamy do naczynia i odstawiamy do lodówki na 20 min.

Porady

Jaja i musztarda nie mogą być schodzone w lodówce! Muszą mieć temperaturę pokojową, bo majonez się zważy!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować