Podobne przepisy

  • Swojski majonez

    Dodane przez: joanna28

  • Własnej roboty majonez wykonany w 5 minut. Przepis podarowała mi moja teściowa. Nie kupuje majonezu od 4 lat!

  • Składniki

    2 jaja
    czubata łyżeczka musztardy sarebskiej
    szczypta pieprzu czarnego mielonego
    szczypta soli
    ok szklanki oleju roślinnego

  • Sposób przygotowania

    1.

    Do miksera (zamykanego szczelnie od góry) wbijamy 2 jaja, musztardę, przyprawy, zmiksować. Od góry miksera, przez otwór w wieczku wlewać powolutku olej, mikser cały czas jest włączony i miesza składniki. Wyłączamy gdy wlejemy cały olej a majonez będzie gęsty. Jeżeli majonez będzie rzadszy to dolewamy jeszcze trochę oleju. Przekładamy do naczynia i odstawiamy do lodówki na 20 min.

  • Rady

    Jaja i musztarda nie mogą być schodzone w lodówce! Muszą mieć temperaturę pokojową, bo majonez się zważy!

  • Słowa kluczowe (tagi):

    tania_kuchnia, w_kilka_chwil, zdrowie_na_talerzu, Swojski majonez
  • 0 komentarzy

Dodane przez: joanna28

joanna28 5

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-11-11T16:18:05+01:00

253 odwiedziny


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »