tort ''Krowa"

4.5 (148 ocen)

  • 3 godz.

idealny tort dla dzieci, które lubią zwierzęta

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt: 8 jajek
    szklanka cukru
    szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa: 8 śmietan 36%
    8 łyżek cukru pudru
    cukier waniliowy
    Masa cukrowa do ozdobienia: 2 łyżki żelatyny
    2 łyżki glukozy
    800 g cukru pudru
    barwniki spożywcze
    Poncz: około 2 szklanki wody
    3 łyżki cukru
    pół łyżeczki kwasku cytrynowego
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort ''krowa" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: żółtka oddzielić od białek. białka ubić na sztywno, następnie dodać cukier, później dodać żółtka. na koniec dodać mąkę oraz proszek do pieczenia. wszystko wymieszać, przelać do tortownicy. piec około godzinę w 180 stopniach. Masa: śmietany wyłożyć do miski, dodać cukier puder i cukier waniliowy, ubijać aż masa będzie sztywna. schłodzić
    Masa cukrowa: żelatynę namoczyć w 100 ml wody. część cukru pudru wysypać na blat, dodać glukozę oraz żelatynę, wszystko dokładnie wymieszać. dodawać cukier puder do momentu aż masa będzie dała się wyrabiać. podzielić na części (na tyle ile chcemy uzyskać kolorów) do masy dodawać barwniki spożywcze w celu uzyskania oczekiwanego koloru.
    Tort: biszkopt przekroić na 3 części. przekładać kolejno: biszkopt-poncz-masa. z masy cukrowej wyrobić odpowiednie elementy ( oczy, uszy, rogi, kwiatek, ogon, uśmiech, grzywkę) przygotowane elementy układać na torcie, aby utworzyły głowę krowy.

Porady

Najlepiej tort przygotować dzień wcześniej. gdy przez noc postoi w lodówce, jest smaczniejszy, ponieważ poncz dokładnie wsiąknie w biszkopt.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować