1.Biszkopt: żółtka oddzielić od białek. białka ubić na sztywno, następnie dodać cukier, później dodać żółtka. na koniec dodać mąkę oraz proszek do pieczenia. wszystko wymieszać, przelać do tortownicy. piec około godzinę w 180 stopniach. Masa: śmietany wyłożyć do miski, dodać cukier puder i cukier waniliowy, ubijać aż masa będzie sztywna. schłodzić
Masa cukrowa: żelatynę namoczyć w 100 ml wody. część cukru pudru wysypać na blat, dodać glukozę oraz żelatynę, wszystko dokładnie wymieszać. dodawać cukier puder do momentu aż masa będzie dała się wyrabiać. podzielić na części (na tyle ile chcemy uzyskać kolorów) do masy dodawać barwniki spożywcze w celu uzyskania oczekiwanego koloru.
Tort: biszkopt przekroić na 3 części. przekładać kolejno: biszkopt-poncz-masa. z masy cukrowej wyrobić odpowiednie elementy ( oczy, uszy, rogi, kwiatek, ogon, uśmiech, grzywkę) przygotowane elementy układać na torcie, aby utworzyły głowę krowy.
Porady
Najlepiej tort przygotować dzień wcześniej. gdy przez noc postoi w lodówce, jest smaczniejszy, ponieważ poncz dokładnie wsiąknie w biszkopt.
Komentarze