Jabłecznik pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Białka ubić z cukrem, dodawać żółtka, ubić, dodać olej, wymieszać.
2. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem, delikatnie wymieszać.
3. Ciasto przelać do formy 25x40 wyłożonej papierem do pieczenia, piec 30-40 min w nagrzanym piekarniku 180 stopni C.
4. Jabłka zetrzeć, przełożyć do rondelka, dusić na wolnym ogniu, gdyby jabłka nie puszczały soku, dodać trochę wody. Dodać cukier waniliowy i cynamon, mieszać. Gdy jabłka się odrobinę rozgotują zestawiamy z ognia i wsypujemy żelatynę do gorących jabłek i energicznie mieszamy by się połączyła z jabłkami. Wylewamy ciepłą na wystudzony biszkopt.
5. Gdy masa jabłkowa całkowicie ostygnie i zetnie się na biszkopcie, wylewamy na nią ubitą bitą śmietanę z mlekiem i z śmietano -fix.
6. Na bitą śmietanę wylewamy tężejącą galaretkę.
Gotowe! Polecam! Łatwe i tanie ciasto!
Porady
Dodaję łyżeczkę oleju do biszkopta, bo jest wtedy bardziej wilgotny.
Komentarze