Jabłecznik pod pierzynką

4.5 (195 ocen)

  • 35 min

Przepis stworzyłam sama, z potrzeby chwili i składników jakie były pod ręką.

  • 35 min

Składniki:

  • Biszkopt: 6 jajek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka oleju roślinnego.
    Warstwa jabłkowa: 5-6 jabłek, 1 płaska łyżeczka cynamonu, 1 cukier waniliowy, łyżeczka żelatyny.
    Bita śmietana: 2 opakowania bitej śmietany, 1,5 szklanki zimnego mleka, 2 opak. śmietano-fix
    Galaretka: 2 galaretki truskawkowe, przyrządzić jak na opakowaniu (można dodać mniej wody).
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłecznik pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Białka ubić z cukrem, dodawać żółtka, ubić, dodać olej, wymieszać.
    2. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem, delikatnie wymieszać.
    3. Ciasto przelać do formy 25x40 wyłożonej papierem do pieczenia, piec 30-40 min w nagrzanym piekarniku 180 stopni C.
    4. Jabłka zetrzeć, przełożyć do rondelka, dusić na wolnym ogniu, gdyby jabłka nie puszczały soku, dodać trochę wody. Dodać cukier waniliowy i cynamon, mieszać. Gdy jabłka się odrobinę rozgotują zestawiamy z ognia i wsypujemy żelatynę do gorących jabłek i energicznie mieszamy by się połączyła z jabłkami. Wylewamy ciepłą na wystudzony biszkopt.
    5. Gdy masa jabłkowa całkowicie ostygnie i zetnie się na biszkopcie, wylewamy na nią ubitą bitą śmietanę z mlekiem i z śmietano -fix.
    6. Na bitą śmietanę wylewamy tężejącą galaretkę.
    Gotowe! Polecam! Łatwe i tanie ciasto!

Porady

Dodaję łyżeczkę oleju do biszkopta, bo jest wtedy bardziej wilgotny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować