Kasza gryczana z boczkiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek kroimy i rumienimy na rozgrzanej oliwie. Wsypujemy kaszę i prażymy ok. 5 minut, mieszając.
2.Warzywa (oprócz czosnku) obieramy, myjemy i kroimy w małą kostkę. Wsypujemy do kaszy i smażymy 5 minut. Zalewamy taką ilością wody, aby przykryła kaszę. Dusimy na małym ogniu ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając, aż kasza wchłonie wodę, a warzywa będą miękkie.
3.Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Ziele angielskie, imbir, paprykę, gałkę, rozmaryn i pokruszone liście laurowe ucieramy w moździerzu. Doprawiamy kaszę. Posypujemy natką. Podajemy np. z kefirem i jajkiem sadzonym.
Komentarze