Kartoflanka z leśnymi grzybami

0 (0 ocen)

  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Przepis przysłałaAneta Pankiewicz. Zupę podajemy z odrobinąśmietany i razowym chlebem.

  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - leśne grzyby (koźlarzy, podgrzybków, borowików, kurek): 25 dekagramów
    - ziemniaki: 60 dekagramów
    - marchewki: 3 sztuki
    - seler: 0.25 sztuki
    - por: 0.25 sztuki
    - pietruszka (mała): 1 sztuka
    - masło: 3 łyżki
    - mąka: 2 łyżki
    - kminek: 1 pęczek
    - pieprz (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - majeranek: 1 szczypta
    - natka pietruszki: 1 pęczek
    - czosnek: 3 ząbki
    - główka włoskiej kapusty: 0.25 sztuki
    - vegeta (do smaku wg. uznania): 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Kartoflanka z leśnymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kartoflanka z leśnymi grzybami 1. Grzyby oczyszczamy i kroimy
    w dość duże kawałki. Ziemniaki,
    marchewki, pietruszkę i selera
    obieramy i myjemy. Kroimy
    w kostkę, a pora w paski. Z kapusty
    usuwamy wierzchnie liście, szatkujemy. Grzyby i warzywa
    gotujemy na małym ogniu
    w 2-3 szkl. wody ok. 35 minut.
  • Kartoflanka z leśnymi grzybami 2. Na patelni roztapiamy masło,
    wsypujemy mąkę i energicznie
    mieszamy. Dodajemy
    chochlę zupy.
  • Kartoflanka z leśnymi grzybami 3. Zasmażkę wlewamy do zupy,
    doprawiamy pieprzem, majerankiem
    i kminkiem. Gotujemy
    jeszcze ok. 5 minut. Natkę
    myjemy, osuszamy i siekamy.
    Czosnek obieramy i przeciskamy
    przez praskę. Wsypujemy
    z natką do zupy i doprawiamy
    vegetą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować