KARTACZE

5 (140 ocen)

  • 20 min

Jedno z tradycyjnych dań podlasia,ulubiona choć pracochłonna potrawa.Lubimy ja wszyscy.Panstwu tez napewno przypadnie do gustu:)

  • 20 min

Składniki:

  • 3kg ziemniaków,
    1kg ziemniaków ugotowanych przeciśniętych przez praskę do ziemniaków
    1,5 kg miesa mielonego np z łopatki
    sól,pieprz,bulka tarta
    surowy boczek,cebulka
Wystaw ocenę:

5 (140 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kartacze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Surowe ziemniaki tarkujemy,odciskamy przez śiereczkę,zeby były bez wody.Jesli ziemniaki sa kupowane dobrze dodac kilka łyżeczek mąki ziemniaczanej,ze ,,swjskich"ziemniaków krochmal sie wytrąci gdy pozostawimy wodę z odcisnietych ziemniaków.Po kilku minutach krochmal opadnie na dno,wtedy trzeba go troszke dodac do przeciśnietych ziemniaków.Do tego dodajemy ugotowane ziemniaki.Wyrabiamy ziemniaczana mase
  • 2. Mieso mielone doprawiamy sola,pieprzem,dosypujemy bułki tartej,zeby mieso było scislejsze.
  • 3. Ziemniaczana mase rozpłaszczamy w dłoni jak na pierogi,na srodek wkładamy porcje miesa,zawijamy brzegi masy ziemniaczanej,formując kule.
  • 4. W garnku nastawiamy wode osolona(musi byc dosc słona,zeby smak przeszedl na kartacze).Kartacze wrzucamy pojedynczo nie przerywając wrzenia wody.Gotujemy ok 45 minut.
  • 5. Na patelni smazymy pokrojony boczek na małą kosteczkę.Gdy boczek sie zrumieni,dodajemy pokrojona w kosteczkę cebulkę,zrumieniamy.Wyłaczamy.Polewamy ugotowane kartacze

Porady

Moja rodzina bardzo lubi kartacze odgrzewane na drugi dzien.Wtedy kartacze przekrawamy na pól,albo jak kto woli kroimy w grube plastry i obsmażamy zkażdej strony.Pycha!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować