Karpatka z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy do miski.
Dodajemy margarynę, żółtka,
cukier waniliowy i proszek do
pieczenia. Zagniatamy ciasto
i dzielimy na 2 placki. Smarujemy
powidłami. Ubijamy pianę
z białek, cukru i mąki ziemniaczanej,
dzielimy na pół. Placki
smarujemy pianą i posypujemy
grubą warstwą orzechów. Każdy
placek pieczemy pół godziny
w temperaturze 180 °C.
2.Robimy krem: jedną szklankę
mleka zagotowujemy, w drugiej
mieszamy obie mąki i cukier.
Wlewamy do garnuszka z gotującym
się mlekiem. Gotujemy, ciągle mieszając, aż masa
zgęstnieje. Studzimy, stopniowo
dodajemy do margaryny i miksujemy.
Na koniec dodajemy
cukier waniliowy. Jeden placek
smarujemy kremem i przykrywamy
drugim plackiem tak, aby
orzechy były na wierzchu.
Komentarze