Karpatka z galaretką

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepis na to ciasto dostałam kilka lat temu,postanowiłam masę urozmaicić galaretką.Troszkę czasu trzeba poświęcić ,żeby przygotować to ciasto,ale warto.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki wody
    25 dag masła lub margaryny
    8 jajek
    2 szklanki mąki tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    25 dag masła lub margaryny
    2 szklanki mleka
    2 budynie śmietankowe lub waniliowe (na pół litra mleka każdy )
    pół szklanki cukru pudru
    galaretka o dowolnym smaku ( u mnie truskawkowa )

    Dodatkowo:
    masło do formy
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Karpatka z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zaparzona mąka. 1. Do garnka wlać wodę dodać masło lub margarynę i zagotować.Wsypać mąkę i mieszając najlepiej mikserem gotować ,aż masa zgęstnieje.Wystudzić.
  • Ciasto. 2. Wystudzoną masę przełożyć do misy i ucierać dodając stopniowo po jednym jajku i proszek do pieczenia.Upiec dwa placki w posmarowanych tłuszczem formach,formy 35/24cm.
  • Upieczone. 3. Piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni.Upieczone wystudzić.
  • Masa. 4. Z mleka i budyni ugotować budyń.Wystudzić.Masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem,dodać zimny budyń i dokładnie utrzeć.Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody , gdy zastygnie pokroić w kostkę i delikatnie wmieszać do masy.
  • Gotowe ciasto. 5. Zimne placki przełożyć masą ,posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować