Przepis na to ciasto dostałam kilka lat temu,postanowiłam masę urozmaicić galaretką.Troszkę czasu trzeba poświęcić ,żeby przygotować to ciasto,ale warto.
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki wody
25 dag masła lub margaryny
8 jajek
2 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
25 dag masła lub margaryny
2 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe lub waniliowe (na pół litra mleka każdy )
pół szklanki cukru pudru
galaretka o dowolnym smaku ( u mnie truskawkowa )
Dodatkowo:
masło do formy
cukier puder do posypania
Karpatka z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlać wodę dodać masło lub margarynę i zagotować.Wsypać mąkę i mieszając najlepiej mikserem gotować ,aż masa zgęstnieje.Wystudzić.
2.Wystudzoną masę przełożyć do misy i ucierać dodając stopniowo po jednym jajku i proszek do pieczenia.Upiec dwa placki w posmarowanych tłuszczem formach,formy 35/24cm.
3.Piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni.Upieczone wystudzić.
4.Z mleka i budyni ugotować budyń.Wystudzić.Masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem,dodać zimny budyń i dokładnie utrzeć.Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody , gdy zastygnie pokroić w kostkę i delikatnie wmieszać do masy.
Komentarze