Karpatka z borówkami

0 (0 ocen)

Klasyka tradycyjnego ciasta przełamana smakiem sezonowych owoców – eksperyment uważam za udany ;)

Składniki:

  • Ciasto:

    150g margaryny
    1 szkl wody
    1 szkl mąki pszennej
    5 jajek
    szczypta soli
    szczypta proszku do pieczenia

    Krem:

    2 i 3/4 szkl mleka
    3/4 szkl cukru zwykłego
    2 żółtka
    4 czubate łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
    4 czubate łyżki stołowe mąki pszennej
    1 cukier waniliowy
    200g masła

    Dodatkowo:

    1 szkl borówek
    cukier puder do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Karpatka z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto podzielone na 2 części 1. Ciasto: wodę i margarynę umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć, zdejmujemy z ognia, dodajemy mąkę i mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką. Następnie stawiamy z powrotem na malutkim ogniu i gotujemy ok. 5 – 7 minut, mieszając - ciasto ma odchodzić od garnka. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonego ciasta dodajemy po 1 jajku, cały czas miksując, następnie szczyptę soli i odrobinę proszku do pieczenia. Ucieramy do połączenia. Ciasto dzielimy na 2 części
  • Rozprowadzanie ciasta nożem 2. Wykładamy papierem do pieczenia 2 blachy o wym. 24x38cm i do każdej przekładamy jedną część ciasta. Rozprowadzamy je w blachach nożem. Ciasto gotowe do pieczenia leciutko skrapiamy wodą.
  • Gotowe blaty 3. Piekarnik nagrzewamy do 200ºC i wkładamy ciasto; po 10 minutach zmniejszamy temp. do 180ºC i pieczemy dalsze 20 minut. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Gotowe blaty odstawiamy do ostudzenia.
  • 4. Krem: 2 szkl mleka zagotowujemy. W pozostałej części mleka rozprowadzamy cukry, mąki i żółtka (najlepiej wymieszać mikserem) i wlewamy na wrzące mleko. Gotujemy gęsty budyń i odstawiamy go do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy do białości, następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy całość do gładkości.
  • Ciasto gotowe na krem i borówki 5. 3/4 kremu wykładamy na pierwszy blat ciasta i układamy borówki.
  • Składanie blatów 6. Pozostałym kremem smarujemy spód drugiego blatu ciasta i posmarowaną stroną kładziemy go na borówkach, lekko dociskamy. Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Wykładając krem na pierwszy blat ciasta, zostawiamy ok. 1,5 cm odstępu od brzegów ciasta, aby po nałożeniu górnego blatu krem nie wypłynął po bokach. Borówki możemy zastąpić leśnymi jagodami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować