Karpatka z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: wodę i margarynę umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć, zdejmujemy z ognia, dodajemy mąkę i mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką. Następnie stawiamy z powrotem na malutkim ogniu i gotujemy ok. 5 – 7 minut, mieszając - ciasto ma odchodzić od garnka. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonego ciasta dodajemy po 1 jajku, cały czas miksując, następnie szczyptę soli i odrobinę proszku do pieczenia. Ucieramy do połączenia. Ciasto dzielimy na 2 części
2.Wykładamy papierem do pieczenia 2 blachy o wym. 24x38cm i do każdej przekładamy jedną część ciasta. Rozprowadzamy je w blachach nożem. Ciasto gotowe do pieczenia leciutko skrapiamy wodą.
3.Piekarnik nagrzewamy do 200ºC i wkładamy ciasto; po 10 minutach zmniejszamy temp. do 180ºC i pieczemy dalsze 20 minut. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Gotowe blaty odstawiamy do ostudzenia.
4.Krem: 2 szkl mleka zagotowujemy. W pozostałej części mleka rozprowadzamy cukry, mąki i żółtka (najlepiej wymieszać mikserem) i wlewamy na wrzące mleko. Gotujemy gęsty budyń i odstawiamy go do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy do białości, następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy całość do gładkości.
5.3/4 kremu wykładamy na pierwszy blat ciasta i układamy borówki.
6.Pozostałym kremem smarujemy spód drugiego blatu ciasta i posmarowaną stroną kładziemy go na borówkach, lekko dociskamy. Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.
Porady
Wykładając krem na pierwszy blat ciasta, zostawiamy ok. 1,5 cm odstępu od brzegów ciasta, aby po nałożeniu górnego blatu krem nie wypłynął po bokach. Borówki możemy zastąpić leśnymi jagodami.
Komentarze