Karpatka z jabłkami

4.48 (152 ocen)

To nieco odmienna, lekka i orzeźwiają wersja tradycyjnej karpatki. Ciasto smakowało super, więc polecam:). Taka „jesienna”, jabłuszkowa karpatka idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy!

Składniki:

  • Blaszka 24x36 cm
    Składniki na ciasto:
    - 1 szklanka wody,
    - 1 szklanka mąki tortowej,
    - 0,5 kostki margaryny,
    - Szczypta soli,
    - Szczypta proszku do pieczenia,
    - 4 duże jajka
    Masa jabłkowa:

    • 1,5 kg jabłek po obraniu,
    • 2 galaretki cytrynowe,
    • Ewentualnie cukier do smaku (niekoniecznie)
    Śmietanka:
    • 750 ml śmietanki 30%,
    • 0,5 mlecznej czekolady,
    • 0,5 gorzkiej czekolady,
    • 6 łyżeczek żelatyny,
    • ok 2 łyżki cukru pudru do smaku,

Wystaw ocenę:

4.48 (152 ocen)

Karpatka z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dodawanie jajek 1. CIASTO:
    Wodę i margarynę podgrzewamy do momentu rozpuszczenia tłuszczu. Następnie dodajemy do niej sól, proszek do pieczenia i mąkę. Całość dokładnie mieszamy drewnianą pałką do otrzymania „kluski”. Gotowe ciasto, które odchodzi od ścianek zdejmujemy z ognia i delikatnie studzimy.
    Do przestudzonego ciasta dodajemy stopniowo jajka
  • przed pieczeniem 2. Ciasto cały czas ucieramy pałką. Czas jego ucierania to około 10 minut.
    Dwie blaszki smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Na tak przygotowane wykładamy po równej porcji ciasta. Ciasto dokładnie rozprowadzamy po całej powierzchni blaszek. Gotowe kolejno wkładamy do nagrzanego piekarnika. Każdą porcje pieczemy około 30 minut w 180°C.

  • studzenie 3. Po upieczeniu placki „karpatkowe” studzimy
  • dodanie galaretki 4. MASA JABŁKOWA:Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowane smażymy około 10 minut, aż owoce zmiękną. Długość smażenia zależy od rodzaju jabłek. Na koniec dokładamy do całości galaretkę. Po jej rozpuszczeniu masę zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia.
  • wykładanie jabłek 5. Tężejącą masę wykładamy na pierwszy upieczony blat karpatkowy. Wyłożona warstwa nie powinna być równa. Podobnie jak fale na cieśnie tak i jabłka powinny mieś różną grubość, wysokość. Po wyłożeniu jabłek ciasto wstawiamy do zastygnięcia.
  • dodanie czekolady 6. ŚMIETANKA: Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody.
    Czekolady ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy cukier puder do smaku. Na koniec wlewamy żelatynę. Całość dokładnie miksujemy. Do gotowej masy wsypujemy czekoladę Masę mieszamy łyżką. Gotową wykładamy na zastygniętą warstwę jabłek. Na wierzch przykładamy drugie upieczone ciasto karpatkowe. Ciasto ponownie wstawiamy do chłodu by śmietanka zastygła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Jabłka Mąka Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować