Karpatka PL

0 (0 ocen)

Podczas rozgrywek Euro2012 raczyliśmy się taką właśnie karpatką - z delikatnym akcentem patriotycznym ;)

Składniki:

  • Do przełożenia:
    - 2 galaretki truskawkowe
    - 3 szklanki wody

    Krem:
    - 3 szklanki mleka,
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    - 2 łyżki mąki pszennej,
    - 8 łyżek cukru (najlepiej waniliowego),
    - kostka margaryny

    Ciasto:
    - 1,5 szklanki wody
    - 3/4 kostki margaryny
    - 1,5 szklanki mąki,
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 5 jaj
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Karpatka Desery

Karpatka pl - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karpatka PL 1. Na samym początku proponuje przygotować galaretkę. Bo tak naprawdę resztę zdążymy przygotować zanim ona zacznie tężeć.
    2 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 3 szklankach wody i odstawiamy.

    Następnie przygotujmy krem. Z mleka, mąki i cukru ugotować budyń. Przestudzić i utrzeć z margaryną na puszysta masę.

    Podczas, gdy galaretka tężeje a budyń się studzi, możemy zabrać się za ciasto:
    Wodę i margarynę zagotować. Następnie do wrzątku dodać mąkę i proszek do pieczenia. Ubijać mikserem dodając po jednym jajku.

    Ciasto podzielić na 2 części i upiec. Ok. 30' w temp.220-250st. C.
  • Karpatka PL 2. Gdy już mamy ciasto wyjęte i przestudzone, na pierwszy blat wylewamy tężejącą galaretkę.
    Po schłodzeniu, gdy galaretka dobrze stężeje, wykładamy krem budyniowy.
  • Karpatka PL 3. Następnie przykrywamy drugim płatem ciasta, posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy do lodówki aby wszystko się dobrze schłodziło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować