Karp w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Włoszczyznę obieramy, myjemy
i kroimy na kawałki. Obraną
cebulę opiekamy nad płomieniem.
Warzywa zalewamy
litrem wody, dodajemy ziele
angielskie, listki laurowe i solimy.
Gotujemy wywar. Gdy warzywa
zmiękną, odcedzamy,
marchewkę odkładamy do dekoracji.
2.Do wywaru wkładamy głowę
i płetwy i gotujemy. Po około
10 minutach dodajemy
dzwonka i gotujemy jeszcze 20
minut. Wyjmujemy, osączamy
i usuwamy ości. Głowę i płetwy
wyrzucamy. Wywar przecedzamy
przez sito.
3.Żelatynę moczymy w zimnej
wodzie i rozpuszczamy w ciepłym
wywarze. Dodajemy
szczyptę pieprzu i sok z cytryny.
Studzimy i przecedzamy.
Na półmisek wlewamy odrobinę
wywaru i wstawiamy do lodówki,
by zastygł.
4.Karpia układamy na półmisku,
zalewamy galaretą. Dekorujemy
rodzynkami, migdałami
i marchewką i wstawiamy do
lodówki. Przybieramy natką.
Komentarze