Karp w galarecie

4.51 (160 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przygotowanie karpia w galarecie od zawsze należy do mnie. Robię go więcej, bo córka i zięć chętnie sięgają po niego w święta.

Składniki:

  • ● 1 kg karpia
    ● włoszczyzna bez kapusty
    ● 1 łyżka żelatyny
    ● 4 ziarenka ziela angielskiego
    ● 2 listki laurowe
    ● natka pietruszki
    ● 1/2 cytryny
    ● sól, cukier, pieprz
    ● garść płatków migdałów
    ● garść rodzynek
    ● cebula
Wystaw ocenę:

4.51 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karp w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karp w galarecie 1. Włoszczyznę obieramy, myjemy
    i kroimy na kawałki. Obraną
    cebulę opiekamy nad płomieniem.
    Warzywa zalewamy
    litrem wody, dodajemy ziele
    angielskie, listki laurowe i solimy.
    Gotujemy wywar. Gdy warzywa
    zmiękną, odcedzamy,
    marchewkę odkładamy do dekoracji.
  • Karp w galarecie 2. Do wywaru wkładamy głowę
    i płetwy i gotujemy. Po około
    10 minutach dodajemy
    dzwonka i gotujemy jeszcze 20
    minut. Wyjmujemy, osączamy
    i usuwamy ości. Głowę i płetwy
    wyrzucamy. Wywar przecedzamy
    przez sito.
  • 3. Żelatynę moczymy w zimnej
    wodzie i rozpuszczamy w ciepłym
    wywarze. Dodajemy
    szczyptę pieprzu i sok z cytryny.
    Studzimy i przecedzamy.
    Na półmisek wlewamy odrobinę
    wywaru i wstawiamy do lodówki,
    by zastygł.
  • 4. Karpia układamy na półmisku,
    zalewamy galaretą. Dekorujemy
    rodzynkami, migdałami
    i marchewką i wstawiamy do
    lodówki. Przybieramy natką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karp

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować