Karp prawie po żydowsku

4.5 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem nauczycielką w przedszkolu. Przepis na karpia dostałam od osoby pochodzącej ze wschodniej Polski.

Składniki:

  • ● duży karp
    ● 2 marchewki
    ● pietruszka
    ● 5 cebul
    ● seler
    ● por
    ● 5 ziarenek ziela angielskiego
    ● 2 jajka
    ● liść laurowy
    ● pieprz
    ● sól
    ● przyprawa uniwersalna
    ● gałka muszkatołowa
    ● 3 łyżki bułki tartej
    ● żelatyna
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karp prawie po żydowsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę sprawiamy, myjemy. Mięso oddzielamy od skóry. Wyjmujemy ości, mięso mielimy. Dodajemy 2 zmielone cebule, jajka, bułkę tartą, gałkę,
    pieprz i przyprawę uniwersalną. Wyrabiamy i formujemy małe kulki.
  • 2. Odcięte części karpia gotujemy i odcedzamy. Do wywaru dodajemy liść laurowy, pieprz i warzywa. Na gotujący się wywar wkładamy kulki
    rybne i gotujemy 15 minut.
  • 3. Kulki wyjmujemy, układamy na półmisku. Wywar z warzywami miksujemy, przyprawiamy. Dodajemy żelatynę przygotowaną według przepisu na op. i zalewamy kulki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karp

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować