Jestem wędkarzem. Podczas połowów często muszę walczyć z komarami. Rekompensatą są złapane na haczyk okazy i przygotowane z nich potrawy, za którymi moja rodzina przepada.
Karp nadziewany zapiekany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karpia oczyszczamy, myjemy
i osuszamy papierowym
ręcznikiem kuchennym. Oprószamy
solą i pieprzem od wewnątrz
i na zewnątrz. Cebule
obieramy. Dwie kroimy w grube
plastry i obkładamy rybę. Wkładamy
na godzinę do lodówki.
2.Przygotowujemy farsz: bułkę
zalewamy mlekiem i odstawiamy
do namoczenia. Następnie
odciskamy i rozdrabniamy. Wbijamy
jajko. Mieszamy z 1 łyżką
miękkiego masła i posiekaną
natką. Doprawiamy pieprzem
oraz solą. Resztę cebuli kroimy
w małą kostkę. Na patelni roztapiamy
łyżkę masła. Wsypujemy
cebulę, podsmażamy. Pieczarki
oczyszczamy i kroimy
w plasterki. Wkładamy do cebuli i mieszając, dusimy kilka minut.
Następnie studzimy i mieszamy
z bułką.
3.Karpia napełniamy farszem.
Wkładamy do posmarowanego
olejem naczynia żaroodpornego.
Skórę lekko nacinamy
w kilku miejscach. Smarujemy
resztą masła. Wlewamy kilka
łyżek wody. Pieczemy ok. 50
minut w piekarniku rozgrzanym
do temperatury 200 °C. Rybę
często polewamy powstałym
Przepis przysłał podczas pieczenia sosem.
Komentarze