Popularne ciasto, w którym kremowa masa budyniowa, słodki kajmak zneutralizowany słonymi krakersami i aksamitna bita śmietana posypana czekoladą to kwintesencja jego smaku.
1 godz. 40 min
Składniki:
Biszkopt
• 5 jajek
• 1 szklanka cukru
• 1 szklanka mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa
• 250 g masła
• 1,5 szklanki mleka
• 3 żółtka
• po 1/2 szklanki cukru i mąki
Poncz
• 1/2 szklanki wody
• 3 łyżki rumu
• sok z 1/2 cytryny
Bita śmietana
• 500 ml śmietanki 30%
• 3 łyżki cukru pudru
• 1 opakowanie śmietan fix
oraz
• 1 opakowanie krakersów
• 1 opakowanie herbatników typu petit
• 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
• 1/2 tabliczki czekolady
Karmelowiec z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Mleko skondensowane gotować w garnku zalane wodą przez 2 godziny.
• Wystudzić i dopiero wtedy otworzyć puszkę.
Biszkopt
• Białka ubić na sztywną pianę, dodać powoli cukier cały czas ubijając.
• Wrzucić żółtka i delikatnie ubić.
• Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia prosto do miski i wymieszać łyżką nie ubijając.
• Masę wlać do blaszki o wymiarach 25 x 40 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
• Piec w 170 st.C przez 15 minut.
2.Masa budyniowa
• Zagotować 1 szklankę mleka z cukrem.
• Pozostałe mleko wymieszać z żółtkami i mąką, wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń cały czas mieszając.
• Wystudzić i dodawać po łyżce do utartego masła, aż masa stanie się gładka.
Bita śmietana
• Śmietanę ubijać z cukrem pudrem, pod koniec dodać śmietan fix i dalej ubijać, aż śmietana będzie sztywna..
3.Składanie ciasta
• Blaszkę, w której piekł się biszkopt, wyłożyć folią spożywczą.
• Położyć biszkopt na dnie i nasączyć wymieszanymi składnikami ponczu.
• Składać ciasto - od dołu:
1 biszkopt nasączony
2 masa budyniowa
3 herbatniki
4 mleko skondensowane
5 krakersy
6 bita śmietana
7 starta czekolada
• Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
Komentarze