Karmelowiec

5 (1 ocen)

szybkie ciasto bez pieczenia, idealne dla niespodziewanych gości

Składniki:

  • 2 opakowania krakersów
    1 litr mleka
    3/4 szklanki cukru
    1/2 l śmietany 36 %
    1 cukier waniliowy
    1 opakowanie płatków migdałowych
    1 szklanka mąki pszennej
    1 opakowanie budyniu śmietankowego
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 jajo
    1 puszka masy krówkowej
    2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Karmelowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni lekko przyrumienić płatki migdałowe. Przygotować masę budyniową. Do 1 i 1/2 szklanki mleka dodać mąkę pszenną, jajko, budyń, mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym i cukrem kryształem. Do gotującego mleka cienkim strumieniem wlać roztrzepane jajko z mąką. Stale mieszając gotować budyń na małym ogniu do momentu aż zgęstnieje. Lekko przestudzić.
    Blachę wyłożyć pierwszą warstwą krakersów, następnie lekko przestudzony budyń, kolejną warstwę krakersów, masę korówkową i znowu krakersy.
    Śmietanę ubić na sztywno , dodać cukier puder. Położyć na ostatnią warstwę krakersów, wyrównać i posypać ostudzonymi migdałami. Schłodzić w lodówce min. 3 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Krakersy Masa krówkowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować