Brzoskwinie są tak pyszne i aromatyczne, że nie potrzebują wielu dodatków, aby deser z ich dodatkiem zachwycił wszystkich swoim smakiem. Podane na gorąco w sosie z porcją lodów sprawią, że każdy poprosi o dokładkę.
Karmelizowane brzoskwinie z lodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brzoskwinie umyć, usunąć pestkę i pokroić na cząstki. Na patelni roztopić masło, wsypać cukier i podgrzewać na niewielkim ogniu, aż cukier się rozpuści. Dodać sok z cytryny i pokrojone brzoskwinie. Wymieszać, aby owoce pokryły się masłem i roztopionym cukrem. Nadal podgrzewać, aż brzoskwinie zmiękną, ale się nie rozgotują.
2.Gorące brzoskwinie rozłożyć na czterech talerzykach, dodać po dwie gałki lodów, polać gorącym sosem brzoskwiniowym i natychmiast podawać.
Komentarze