Karmazyn z patelni

4.43 (197 ocen)

  • 45 min

Karmazyn smażony na rumiano . Usuwam z niego większość ości , ale nie filetuję bo pięknie wygląda taki ,,rozpłaszczony " .

  • 45 min

Składniki:

  • 1 mały karmazyn bez głowy wypatroszony ( mrożony)
    cytryna
    1/2 pomarańczy
    sól morska
    olej z pestek winogron
    suszony Tymianek
    mąka
    pieprz biały mielony
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.43 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Karmazyn z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karmazyn 1. Karmazyna rozmrozić ( najlepiej spokojnie przez noc w lodówce ułożonego w pojemniku ).Oskrobać . Usunąć pozostawione błonki w jamie brzusznej i dobrze umyć . Osuszyć bardzo dokładnie papierowymi ręcznikami kuchennymi.
  • Karmazyn w marynacie 2. Przygotować marynatę z 1/3 szklanki oleju , soku z połowy cytryny, soku z pomarańczy ( można wrzucić kawałki miąższu - ja wpycham go do brzucha ryby ) ,szczypty soli i pieprzu.
    Zalać marynatą ryby .Zostawić na godzinę .
  • Karmazyn oprószony mąką 3. Wyjąć rybę z marynaty i ponownie dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi . Naciąć od strony brzucha przy kręgosłupie . Usunąć ości oddzielając je od spodu ze strony kręgosłupa aż do bocznych skrzeli . Potem ostrożnie postarać się usunąć kręgosłup pozostawiając grzbietową płetwę tak by łączyła obie połówki ryby . Rybę rozpłaszczyć ( będzie przypominać wyglądem fladrę.
    Jeszcze położyć na nią ręczniki kuchenne i docisnąć tak by usunąć płyn .
    Posypać karmazyna solą , pieprzem i tymiankiem. Oprószyć mąką .
  • Karmazyn smażenie 4. Na patelni rozgrzać olej. Na gorący kłaść karmazyna skórą do spodu. Gdy sie zrumieni przewrócić delikatnie tak by sie nie rozpadł ( ja robie to łopatką do mięs i przytrzymuje widelcem ) . Docisnąć ogonek by zrobił się chrupki. Dołożyć masło by ryba przeszła jego smakiem.

Porady

Układać na sałacie . Podawać z ziemniakami z wody .Obok kłaść cytrynę do skropienia .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karmazyn Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować