Karmazyn z maślanymi warzywami

5 (6 ocen)

  • 8 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Karmazyn to jedna z moich ulubionych ryb morskich. Dziś ją podałam z duszonymi na maśle mini marchewkami, topinamburem oraz groszkiem cukrowym.

  • 8 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 filety z karmazyna
    sól ziołowa
    pieprz kolorowy

    warzywa:
    500 g topinamburu
    250 g mini marchewek
    150 g groszku cukrowego
    czerwona cebula
    łyżka masła
    sól morska ziołowa
    pieprz kolorowy
    natka pietruszki lubczyk
Wystaw ocenę:

5 (6 ocen)

Zobacz również:

Dania z ryb

Karmazyn z maślanymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na głębokiej patelni topimy masło. Dokładamy obrany topinambur, marchewki i cebulę pokrojoną w ósemki. Chwilę podsmażamy. Wlewamy około 150 ml wody. Warzywa solimy. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Do warzyw dodajemy groszek cukrowy. Doprawiamy do smaku przyprawami.

    Skórę na filetach nacinamy w kilku miejscach. Na wierzchu warzyw układamy oprószone solą i pieprzem filety rybne skórą do góry. Wstawiamy do piecyka nagrzanego do 200°C z opcją grill. Pieczemy 3-4 minuty, aż mięso ryby ze szklistego stanie się białe.

    Rybę podajemy razem z warzywami, z którymi się piekła oraz ulubioną surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karmazyn

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować