Karkówka z sosem na zimno

5 (184 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Wyjątkowy smak nadaje daniu sos z tzatziki.

Składniki:

  • ● 6 plastrów karkówki
    ● 2 cebule
    ● zioła prowansalskie
    ● 3-4 łyżki majonezu
    ● 6 plastrów żółtego sera
    ● 10 ziemniaków
    ● sól, pieprz, czosnek granulowany
    ● 10 dag masła
    ● 2-3 łyżki koperku
    Sos szczypiorkowy:
    ● 5 łyżek śmietany 18-proc.
    ● 3 łyżki majonezu
    ● przyprawa tzatziki
    ● pęczek szczypiorku
Wystaw ocenę:

5 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka z sosem na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso rozbijamy, oprószamy
    przyprawami i układamy
    na blasze. Smarujemy majonezem. Cebule kroimy w półplasterki
    i wykładamy na mięso.
    Smarujemy majonezem.
  • 2. Ziemniaki obieramy i kroimy
    wzdłuż na pół i nacinamy
    co 2 mm. Układamy obok
    mięsa. Posypujemy solą,
    czosnkiem, koperkiem i obkładamy
    wiórkami masła.
    Pieczemy w 180 °C ok. 35
    minut. Na mięsie kładziemy
    ser. Zapiekamy 10 minut.
  • 3. Sos: szczypiorek myjemy,
    osuszamy i drobno siekamy.
    Majonez mieszamy ze śmietaną,
    dodajemy szczypiorek.
    Doprawiamy tzatziki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_04-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować