Karkówka w kapuście

4.97 (200 ocen)

  • 2 godz.

Zapiekana karkówka z kapusta kiszoną

  • 2 godz.

Składniki:

  • 4 grube kotlety z karkówki
    1 cebula
    500g kiszonej kapusty
    olej do smażenia
    sól, pieprz, kolendra, majeranek
    szczypiorek do posypania
Wystaw ocenę:

4.97 (200 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Karkówka w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety rozbijamy (ale nie za cienko), obsmażamy z obu stron na patelni.
    1/3 część kapusty układamy na dnie naczynia żaroodpornego, na kapustę wykładamy karkówkę, doprawiamy do smaku. Na oleju, na którym smażyła się karkówka, podsmażamy pokrojoną cebulę i wykładamy ją na mięso. Na wierzchu wykładamy resztę kapusty.
    Na patelnię wlewamy ok 100ml gorącej wody, łopatką zbieramy przypalone kawałki cebuli i zalewamy tą wodą kapustę.
    Naczynie przykrywamy fiolą aluminiową lub przykrywką, wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok godziny w temp. 180st.C. Mniej więcej w połowie czasu pieczenia zdejmujemy przykrywkę, by kapusta ładnie się przypiekła.
    Po upieczeniu posypujemy pokrojonym szczypiorkiem, podajemy z ziemniakami.
    Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Kapusta kiszona

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować