Karkówka w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kotlety rozbijamy (ale nie za cienko), obsmażamy z obu stron na patelni.
1/3 część kapusty układamy na dnie naczynia żaroodpornego, na kapustę wykładamy karkówkę, doprawiamy do smaku. Na oleju, na którym smażyła się karkówka, podsmażamy pokrojoną cebulę i wykładamy ją na mięso. Na wierzchu wykładamy resztę kapusty.
Na patelnię wlewamy ok 100ml gorącej wody, łopatką zbieramy przypalone kawałki cebuli i zalewamy tą wodą kapustę.
Naczynie przykrywamy fiolą aluminiową lub przykrywką, wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok godziny w temp. 180st.C. Mniej więcej w połowie czasu pieczenia zdejmujemy przykrywkę, by kapusta ładnie się przypiekła.
Po upieczeniu posypujemy pokrojonym szczypiorkiem, podajemy z ziemniakami.
Smacznego:)
Komentarze