Podobne przepisy

  • Karczek zapiekany

    Autor: Ewelina Kubis, Sołtysów

  • Jestem kucharką z zamiłowania i z zawodu. Karczek po raz pierwszy zrobiłam na imieniny męża i od razu zyskał uznanie całej rodziny.

  • Składniki

    ● 2 kg karczku
    ● 1 pikantny keczup
    ● przyprawa delikat do mięs
    ● 5 średnich cebul
    ● słoik ogórków konserwowych
    ● tłuszcz do posmarowania naczynia

  • Sposób przygotowania

    1.

    Mięso myjemy i osuszamy, a następnie kroimy w grubsze plastry, każdy plaster posypujemy z obu stron przyprawą delikat i smarujemy keczupem. Odstawiamy.

    2.

    Cebule obieramy i kroimy w niezbyt grube plasterki, ogórki również.

    3.
    Karczek zapiekany - krok 3

    Przygotowane plastry mięsa wkładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, przekładając warstwami cebuli i ogórków. Tak zamarynowane mięso odstawiamy na około 5-6 godzin, by wchłonęło smak i aromat cebuli i ogórków.

    4.

    Po tym czasie wkładamy naczynie z mięsem do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 °C i pieczemy przez mniej więcej godzinę. Karczek podajemy z ziemniakami lub ryżem.

  • Rady

    ● Najlepiej wybrać karczek niezbyt tłusty i bez kości.
    ● Mięso pokrojone w plastry można lekko rozbić tłuczkiem, wtedy szybciej zmięknie podczas pieczenia.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    sezonowe_przysmaki, karczek
  • 0 komentarzy

Autor: Ewelina Kubis, Sołtysów

RedakcjaPP 5899

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-05-15T12:09:27+02:00

1006 odwiedzin

Dodane przez: RedakcjaPP


Sprawdź książki z tym przepisem

Zdobyte wyróżnienia:

Opublikowany w Przyślij Przepis
Zobacz PDF z przepisem »
Przepis z magazynu: PP_02-2008

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »