Kapusta z fasolą

4.5 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Fasolę dostałam od Babci i tak postanowiłam ją wykorzystać :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1,2 kg kapusty kiszonej
    2 kości schabowe wędzone (ok. 0,7 kg)
    30 dkg fasoli Jaś
    2 garście grzybów suszonych
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    2 płaskie łyżki mąki
    2 liście laurowe
    4 ziela angielskie
    kilka ziarenek pieprzu
    pieprz, słodka papryka
    ew. przyprawa do bigosu
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Kapusta z fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kapusta z fasolą 1. Grzyby namoczyć. Fasolę ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Kapustę przełożyć do garnka, dołożyć pokrojone kości i grzyby razem z wodą, w której się moczyły. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty, zalać wodą. Gotować do miękkości mięsa i kapusty. Kości wyjąć i obrane mięso dodać kapusty razem z fasolą. Dodać resztę przypraw. Przecier pomidorowy wymieszać z mąką i rozprowadzić wywarem z kapusty. Wlać do całości, wymieszać i gotować jeszcze 20-30 minut. Smacznego :)

Porady

Moja kapusta wyszła bardzo kwaśna, ale jak ktoś takiej nie lubi, może przed gotowaniem przepłukać kapustę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Fasola jaś Grzyby Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

SiP_06-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować