Duszoną kapustę z bakaliami robiłam pierwszy raz i wyszła bardzo świąteczna . Słodkie bakalie i kwaśna kapusta złamana pieprzem cayenne bardzo przypomina mi święta
Składniki:
SKŁADNIKI
500 g kapusty kiszonej
50 g śliwek
50 g moreli
50 G żurawiny
50 g daktyli
50 g figi
2 małe cebule
2 łyżki masła
Vegeta do smaku
Szczypta pieprzu Cayenne
Kapusta z bakaliami suszonymi na wigilię - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.WYKONANIE :
Kapustę kiszona płuczemy i gotujemy do miękkości , odcedzamy , siekamy na drobniejsze kawałki . w między czasie obieramy i kroimy w drobną kostkę cebulę , bakalie poza żurawiną kroimy w paseczki . W większym garnku rozpuszczamy masło i przesmażamy cebulę na złoto dodajemy posiekaną kapustę oraz bakalie . Wszystko razem dusimy podlewając często nie wielką ilością wody . Doprawiamy do smaku Vegetą i pieprzem Cayenne
Porady
Kapustę dusimy aż zmieni kolor na ciemny od bakali
Komentarze