1.BLATY BAKALIOWE
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodajemy cukier i chwilę miksujemy. Dodajemy żółtka i miksujemy. Mak, kokos, migdały, rodzynki i orzechy łączymy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Wszystko dodajemy do masy z jajek i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą.
Powstałą masę dzielimy na 2 równe części i pieczemy osobno w blaszce 28x40 cm przez ok. 15 min w 180 st.C.
2.BISZKOPT
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy do gładkiej masy. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy, Mąkę łączymy z kakao oraz proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Pieczemy ok. 20 min w 180 st. C w blaszce 28x40 cm.
3.KREM
Cytryny delikatnie ocieramy na tarce (skórka przyda nam się do dekoracji), wyciskamy z nich sok i dodajemy do mleka. Odlewamy 1 szkl. mleka i rozrabiamy w nim budynie z cukrem i żółtkami. Resztę mleka zagotować. Gotujemy budyń, a zimny miksujemy z miękkim masłem.
Komentarze