- 1,5 litra obranych z szypułek porzeczek czerwonych
- 4- 5 łyżek żelatyny
- bułka tarta
Krem :
- 1,5 l mleka
- 4 budynie waniliowe, lub śmietankowe z cukrem (jeżeli bez cukru, to dać po 2 łyżki cukru na każde 1/2 l mleka tj.6 łyżek)
blaszka o wym 34 x 26 cm
Porzeczkowo-kremowy kaprys - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski dać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, miękką margarynę, cukier puder, jajka, śmietanę. Wyrobić w misce, potem zagnieść na stolnicy.
Podzielić ciasto na połowę. Jedną część rozwałkować i dać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwać widelcem. Drogą część ciasta schłodzić.
Ciasto na brytfance posypać grubszą warstwą bułki tartej.
2.Porzeczki wypłukać, obsypać bułką tartą i żelatyną. Wymieszać delikatnie.
3.Budyń ugotować z w/w składników.
Na ciasto w blaszce rozłożyć równo porzeczki. Na porzeczki wyłożyć gorący budyń i wyrównać powierzchnię.
Na budyń zetrzeć na tarce o grubych oczkach drugą część schłodzonego ciasta.
4.Ciasto piec w temperaturze 180 stopni ok.50 minut.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika (nie wyciągać z blaszki) i odstawić do ostudzenia i stężenia warstwy poprzeczek.
Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem i ozdobić surowymi porzeczkami.
Porady
Ciasto można po wierzchu polać stróżkami lukru, lub polewy czekoladowej.
Komentarze