PORZECZKOWO-KREMOWY KAPRYS

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto dla smakoszy owocowych wypieków.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • - 50 dkg mąki
    - 1 szklanka cukru pudru
    - 2 jajka
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1 łyżka śmietany
    - 25 dkg margaryny Palma (miękka)
    - szczypta soli

    - 1,5 litra obranych z szypułek porzeczek czerwonych
    - 4- 5 łyżek żelatyny
    - bułka tarta
    Krem :
    - 1,5 l mleka
    - 4 budynie waniliowe, lub śmietankowe z cukrem (jeżeli bez cukru, to dać po 2 łyżki cukru na każde 1/2 l mleka tj.6 łyżek)
    blaszka o wym 34 x 26 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Porzeczkowo-kremowy kaprys - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski dać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, miękką margarynę, cukier puder, jajka, śmietanę. Wyrobić w misce, potem zagnieść na stolnicy.
    Podzielić ciasto na połowę. Jedną część rozwałkować i dać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwać widelcem. Drogą część ciasta schłodzić.
    Ciasto na brytfance posypać grubszą warstwą bułki tartej.
  • 2. Porzeczki wypłukać, obsypać bułką tartą i żelatyną. Wymieszać delikatnie.
  • 3. Budyń ugotować z w/w składników.
    Na ciasto w blaszce rozłożyć równo porzeczki. Na porzeczki wyłożyć gorący budyń i wyrównać powierzchnię.
    Na budyń zetrzeć na tarce o grubych oczkach drugą część schłodzonego ciasta.
  • 4. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni ok.50 minut.
    Po upieczeniu wyjąć z piekarnika (nie wyciągać z blaszki) i odstawić do ostudzenia i stężenia warstwy poprzeczek.
    Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem i ozdobić surowymi porzeczkami.

Porady

Ciasto można po wierzchu polać stróżkami lukru, lub polewy czekoladowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować