REKLAMA

Kakaowy Kaprys

wyświetlono: 2576 | dodany do książki kucharskiej: 43 | polecenia: 3

Bardzo śmietankowo - kakaowe, smakuje jak lody czekoladowe, przełamane kwaskowatością galaretki, polecam :)

opublikowany: 10.11.2013
Udostępnij Pinterest
  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt:
    3 jaja
    4 łyżki cukru
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżki ciemnego kakao
    krem:
    0,6 litra śmietany kremówki 30 %
    4 łyżki żelatyny + 0,5 szklanki wrzącej wody
    3 kopiaste łyżki cukru pudru
    3 kopiaste łyżki ciemnego kakao
    ponadto:
    3 galaretki agrestowe + 0,75 litra wrzącej wody
    ciemne kakao do posypania
    Poncz: 1/3 szklanki zimnej wody + sok z połowy cytryny
Ocena:

(średnia 5 z 189 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:

    Białka ubijamy z cukrem na pianę, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, żółtka, kakao i miksujemy na średnich obrotach tylko do połączenia składników.
    Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 22 cm, pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.

    Schładzamy, nasączamy ponczem.

    Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, dokładnie mieszamy, odstawiamy do częściowego stężenia.
  • 2. Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wrzątku, dokładnie mieszamy, lekko schładzamy.

    Śmietanę kremówkę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i kakao, miksujemy. Do lekko ciepłej żelatyny dodajemy 2 łyżki kremu, mieszamy dokładnie, następnie przelewamy małym strumieniem do reszty masy, miksujemy. Od razu 2/3 kremu wykładamy na nasączony biszkopt, wyrównujemy powierzchnię, wkładamy do lodówki do zastygnięcia (drugą część kremu zostawiamy i nie przejmujemy się, że nam zastyga, bo rozwiązałam ten problem).

    Na zastygnięty krem wylewamy tężejącą (dość mocno) galaretkę, wkładamy do lodówki do stężenia całkowitego galaretki.
  • 3. Teflonowy rondel stawiamy na gazie i dość silnie go rozgrzewamy, zestawiamy z palnika, drugą część zastygniętego kremu od razu przekładamy do rozgrzanego rondla, energicznie mieszamy, dopóki krem nie będzie półpłynny, wtedy studzimy go do temperatury pokojowej i wylewamy na zastygnięta galaretkę, wsadzamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

    Przed podaniem ciasto dekorujemy ciemnym kakao i zajadamy :)

Porady

Do ciasta możemy dodać dowolne galaretki.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

kakaowy kaprys wg capri Dodane przez: czekoladka
Kakaowy Kaprys wg przepisu capri Dodane przez: Beata12
Moja wersja Dodane przez: inusia


Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: oluś IMG_7103

Kaprys

Pyszne ciasto z bogatymi plackami i cytrynowym kremem.

kategoria: Desery opublikowany: 06.10.2014 | wyświetlono: 2105 Książki kucharskie: 16 | Polecenia: 0
Dodane przez: ewaeu ewaeu

Ciasto bakaliowy kaprys

Bakalie z bezą, to prawdziwa uczta.

kategoria: Ciasta do kawy Desery beza opublikowany: 30.03.2016 | wyświetlono: 432 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: majka190382 IMG_20190707_173458_367

PODLASKI KAPRYS

Urozmaicenie dla sałatek. Znamy caprese podlaski bedzie kaprys

kategoria: Sałatki opublikowany: 31.01.2015 | wyświetlono: 166 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: DanusiaC DanusiaC

PORZECZKOWO-KREMOWY KAPRYS

Ciasto dla smakoszy owocowych wypieków.

kategoria: Ciasta Desery Ciasto opublikowany: 29.06.2013 | wyświetlono: 917 Książki kucharskie: 37 | Polecenia: 0
Dodane przez: anemon anemon

Kakaowy tort Pawłowej

Mocno kakaowy bezowy spód pokryty warstwą bitej śmietany i ogromną ilością świeżych owoców.

kategoria: torty Desery bezy beza tort bezowy opublikowany: 27.07.2011 | wyświetlono: 655 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE