Kaczka z jabłkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Na co dzień gotuję posiłki dla 4 osób. Moi bliscy najbardziej lubią obiady mięsne, a kaczka w tej wersjiwyjątkowo im smakuje.

Składniki:

  • ● młoda kaczka
    ● łyżka oleju
    ● 2 łyżki masła
    ● 4 winne jabłka
    ● łyżka majeranku
    ● szklanka czerwonego wina
    ● 2 łyżeczki cukru
    ● łyżeczka pieprzu
    ● sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kaczka z jabłkami 1. Kaczkę sprawiamy, myjemy i nacieramy z zewnątrz i w środku solą, pieprzem i majerankiem. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godz. Kaczkę wkładamy do brytfanny, obkładamy masłem, polewamy olejem i winem.
    Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 °C i pieczemy 1,5-2 godziny.
  • 2. Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki, usuwamy nasiona, posypujemy majerankiem i cukrem. Dodajemy do kaczki 15 minut przed końcem pieczenia. Upieczoną kaczkę wykładamy na półmisek, obkładamy
    cząstkami jabłek i polewamy sosem z pieczenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka

Notka redakcyjna

PP_12-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować