"Babcine" racuchy

4.5 (197 ocen)

  • 3 godz. 5 min

Małe co nie co na obiad

  • 3 godz. 5 min

Składniki:


  • 2 szklanki mąki
    1 szklanka ciepłego mleka
    2 dag drożdży
    5 łyżek ciepłej wody
    1 jajko
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    5 dag drobnych rodzynek
    1 duże jabłko
    szczypta soli
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

"babcine" racuchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z kilkoma łyżkami mleka i odstawić do wyrośnięcia. Jabłko obrać i pokroić w małą kostkę. Do reszty mleka i do wody dodać rozmącone jajko, sól, cukier, rodzynki, jabłka i drożdże wyrośnięte. Wszystko wyrobić dokładnie i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Na rozgrzany tłuszcz nakładać łyżką porcje ciasta i smażyć małe racuchy na złoto. Podawać na ciepło posypane cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować