Jajecznica pasikonika

5 (154 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pyszna jajecznica z pomidorami, z lekką nutą ziołową.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka (z chowu ściółkowego lub wolnego wybiegu): 6 sztuk
    - pomidory (średniej wielkości/pokrojone): 2 sztuki
    - masło: 1 łyżka
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz (ziołowy): 1 szczypta
    - oregano: 0.5 łyżeczki
    - pieprz czarny (mielony): 1 szczypta
    - olej rzepakowy: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

5 (154 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki

Jajecznica pasikonika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka umyć,wbić do miski,wsypać sól, pieprz ziołowy i oregano,energicznie wymieszać.
  • 2. Na mocno rozgrzany olej wrzucić pomidory,podsmażyć,dodać masło,wymieszać,wlać roztrzepane jajka. Jajecznicę smażyć na średnim ogniu, aż do całkowitego ścięcia jajek.
  • 3. Danie podawać posypane czarnym pieprzem. Dla zaakcentowania koloru udekorować gałązką świeżych ziół lub szczypiorem.
  • 4. Rady: jeżeli nie masz świeżych,sezonowych pomidorów użyj pomidorów z bazylią i oregano w kartoniku np. Pudliszki, ale wcześniej dokładnie odparuj na patelni nadmiar wody.Wówczas nie dodawaj juz pieprzu ziołowego i oregano.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Masło Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować