Jaglany Mus z frużeliną truskawkową

4.51 (174 ocen)

  • 45 min

Delikatny , kremowy , waniliowy mus z kaszy jaglanej z dodatkiem dużej ilości frużeliny truskawkowej . Słodki deser , który zaspokoi najbardziej wymagające podniebienia :)

  • 45 min

Składniki:

  • ( na 3 - 4 porcje )

    1 szklanka kaszy jaglanej

    2 szklanki mleka

    1 szklanka wody

    ziarenka z połowy laski wanilii

    pół szklanki mleka

    2 łyżki cukru pudru



    Frużelina truskawkowa :

    2 szklanki truskawek ( świeżych lub mrożonych )

    1 łyżka cukru

    2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

    pół szklanki zimnej wody
Wystaw ocenę:

4.51 (174 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jaglany mus z frużeliną truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę przesypujemy na sitko i płuczemy w zimnej wodzie a następnie przelewamy wrzątkiem ( pozbywamy się w ten sposób goryczki ) . Kaszę przesypujemy do garnuszka i zalewamy 2 szklankami mleka i 1 szklanką wody . Z połowy laski wanilii wydrążamy ziarenka i dodajemy je do kaszy . Wstawiamy całość na gaz i gotujemy na małym ogniu , mieszając od czasu do czasu . Gotujemy kaszę ok. 15-20 minut , do miękkości . Odstawiamy do przestudzenia .

    Przestudzoną , ugotowaną kaszę blenderem ucieramy na gładką masę dolewając po trochu mleka , słodzimy . Gotowy mus jaglany przekładamy do pucharków .
  • 2. Truskawki przekładamy do garnuszka z grubym dnem i dolewamy 2 łyżki wody . Gotujemy do czasu aż truskawki się rozpadną . Dodajemy cukier i zagęszczamy skrobią ziemniaczaną rozmieszaną w zimnej wodzie . Gotujemy jeszcze kilka chwil i odstawiamy do wystudzenia .

    Na mus jaglany nakładamy przygotowaną frużelinę truskawkową . Deser schładzamy przed podaniem .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować