Delikatny , kremowy , waniliowy mus z kaszy jaglanej z dodatkiem dużej ilości frużeliny truskawkowej . Słodki deser , który zaspokoi najbardziej wymagające podniebienia :)
Jaglany mus z frużeliną truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę przesypujemy na sitko i płuczemy w zimnej wodzie a następnie przelewamy wrzątkiem ( pozbywamy się w ten sposób goryczki ) . Kaszę przesypujemy do garnuszka i zalewamy 2 szklankami mleka i 1 szklanką wody . Z połowy laski wanilii wydrążamy ziarenka i dodajemy je do kaszy . Wstawiamy całość na gaz i gotujemy na małym ogniu , mieszając od czasu do czasu . Gotujemy kaszę ok. 15-20 minut , do miękkości . Odstawiamy do przestudzenia .
Przestudzoną , ugotowaną kaszę blenderem ucieramy na gładką masę dolewając po trochu mleka , słodzimy . Gotowy mus jaglany przekładamy do pucharków .
2.Truskawki przekładamy do garnuszka z grubym dnem i dolewamy 2 łyżki wody . Gotujemy do czasu aż truskawki się rozpadną . Dodajemy cukier i zagęszczamy skrobią ziemniaczaną rozmieszaną w zimnej wodzie . Gotujemy jeszcze kilka chwil i odstawiamy do wystudzenia .
Na mus jaglany nakładamy przygotowaną frużelinę truskawkową . Deser schładzamy przed podaniem .
Komentarze