Jadło drwala

4.5 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gotowanie to świetny pomysł na spędzenie czasu z rodziną, którego Tomkowi często brakuje. Podczujnym okiem Eli wspólnymi siłami powstaje prosta, ale smaczna i sycąca potrawa.

Składniki:

  • ● 1 kg karkówki
    ● 1/2 kg pieczarek
    ● 2 szklanki rosołu
    ● 2 cebule
    ● po łyżce ziół prowansalskich, majeranku i oregano
    ● 2 łyżki przecieru pomidorowego
    ● pieprz
    ● sól
    ● mąka do zagęszczenia
    ● liść laurowy
    Na placki ziemniaczane:
    1 kg ziemniaków
    ● 2 jajka
    ● sól
    ● pieprz
    ● 1 cebula
    ● 1-2 łyżki mąki
    ● olej
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Jadło drwala - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ścieramy, mieszamy
    z jajkami, mąką i pokrojoną
    cebulą, doprawiamy. Smażymy
    na rozgrzanym na dużej patelni oleju po jednym dużym placku
    na osobę.
  • 2. Pokrojone w duże kawałki
    pieczarki smażymy na tłuszczu,
    dodajemy pokrojoną cebulę,
    doprawiamy.
  • 3. Mięso myjemy i kroimy
    w niedużą kostkę. Smażymy na
    osobnej patelni razem z pokrojoną
    cebulą, aż mięso zbrązowieje.
    Dodajemy rosół, przyprawy
    i zioła. Dusimy 15 minut.
    Dodajemy przecier pomidorowy,
    mieszamy, zagęszczamy mąką.
  • 4. Wykładamy placek, kładziemy
    na nim kilka łyżek mięsa
    z sosem, składamy na pół, wykładamy
    jeszcze trochę mięsa
    i pieczarek. Podajemy z surówkami,
    np. z kiszonej kapusty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować