Gotowanie to świetny pomysł na spędzenie czasu z rodziną, którego Tomkowi często brakuje. Podczujnym okiem Eli wspólnymi siłami powstaje prosta, ale smaczna i sycąca potrawa.
Składniki:
● 1 kg karkówki
● 1/2 kg pieczarek
● 2 szklanki rosołu
● 2 cebule
● po łyżce ziół prowansalskich, majeranku i oregano
● 2 łyżki przecieru pomidorowego
● pieprz
● sól
● mąka do zagęszczenia
● liść laurowy
Na placki ziemniaczane:
1 kg ziemniaków
● 2 jajka
● sól
● pieprz
● 1 cebula
● 1-2 łyżki mąki
● olej
1.Ziemniaki ścieramy, mieszamy
z jajkami, mąką i pokrojoną
cebulą, doprawiamy. Smażymy
na rozgrzanym na dużej patelni oleju po jednym dużym placku
na osobę.
2.Pokrojone w duże kawałki
pieczarki smażymy na tłuszczu,
dodajemy pokrojoną cebulę,
doprawiamy.
3.Mięso myjemy i kroimy
w niedużą kostkę. Smażymy na
osobnej patelni razem z pokrojoną
cebulą, aż mięso zbrązowieje.
Dodajemy rosół, przyprawy
i zioła. Dusimy 15 minut.
Dodajemy przecier pomidorowy,
mieszamy, zagęszczamy mąką.
4.Wykładamy placek, kładziemy
na nim kilka łyżek mięsa
z sosem, składamy na pół, wykładamy
jeszcze trochę mięsa
i pieczarek. Podajemy z surówkami,
np. z kiszonej kapusty.
Komentarze