Jabłecznik Asi

5 (182 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Takiego deseru jeszcze nie znacie.Zostało mi z ciasta 8 żółtek, aby je zagospodarować pokombinowałam i stworzyłam pyszny jabłecznik na zimno.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 330 ml smietany gęstej, kwasnej 18%
    3 łyżki cukru pudru
    1 łyżka domowego cukru waniliowego
    8 żółtek, skorupki jaj sparzyć wrzątkiem
    2 łyżki spirytusu
    Szczypta soli
    700 gram gęstego musu z jabłek pokrojonych w drobną kosteczkę, tym razem użyłam gotowe ze sklepu
    2 galaretki brzoskwiniowe Twój Smak Z Biedronki, po 75 gram
    2 galaretki truskawkowe Twój Smak z Biedronki, po 75 gram
Wystaw ocenę:

5 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jabłecznik Desery Ciasto

Jabłecznik asi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jabłecznik Asi 1. Galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 1 i ¾ szklanki wrzącej wody. Odstawić do wystudzenia.
    Tortownicę o średnicy 24 cm natłuścić masłem i zmrozić w zamrażarce.
    Smietanę zmiksować z żółtkami, solą, cukrem i wanilią. Dodać mus z jabłek i spirytus.
    Masę podzielić na 2 częsci.
    Do jednej dodać galaretki brzoskwiniowe, wymieszać i przelać do tortownicy. Odstawić do stężenia.
    Galaretki truskawkowe przygotować tak, jak brzoskwiniowe, po schłodzeniu dodać mieszając do drugiej części masy śmietanowo- jabłecznej i przelać do tortownicy.
    Odstawić do całkowitego stężenia.

Porady

W letnie upały trzeba galaretki rozpuścić w mniejszej ilości wody lub dodać żelatyny

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować