Jabłecznik asi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 1 i ¾ szklanki wrzącej wody. Odstawić do wystudzenia.
Tortownicę o średnicy 24 cm natłuścić masłem i zmrozić w zamrażarce.
Smietanę zmiksować z żółtkami, solą, cukrem i wanilią. Dodać mus z jabłek i spirytus.
Masę podzielić na 2 częsci.
Do jednej dodać galaretki brzoskwiniowe, wymieszać i przelać do tortownicy. Odstawić do stężenia.
Galaretki truskawkowe przygotować tak, jak brzoskwiniowe, po schłodzeniu dodać mieszając do drugiej części masy śmietanowo- jabłecznej i przelać do tortownicy.
Odstawić do całkowitego stężenia.
Porady
W letnie upały trzeba galaretki rozpuścić w mniejszej ilości wody lub dodać żelatyny
Komentarze