piernik z wkładką

4.5 (160 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Idealny na święta i nie tylko, prosty w wykonaniu, niedrogi i smaczny. Wykonany na specjalne zamówienie mojej mamuśki.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • ciasto piernikowe: (na blachę 20x36 cm)
    5 jaj
    30 dag mąki
    ¾ szkl. miodu sztucznego
    ½ szkl. cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    2 łyżeczki przyprawy do piernika
    szczypta soli

    wkładka:
    4 duże jabłka
    ¾ szkl. cukru + 2 łyżki
    ¾ szkl. orzechów grubo siekanych
    3 jajka
    25 dag mąki
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 płaska łyżeczka sody

    krem:
    2 szkl. mleka
    5 łyżek cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 żółtka
    kostka masła

    polewa (siostry Anastazji)
    1/4 kostki masła
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyżki śmietany
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka żelatyny
    1 łyżka wrzątku

Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery

Piernik z wkładką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto piernikowe: białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka. Powoli wlewamy miód – mieszamy drewnianą łyżką. Proszek i sodę mieszamy z mąką. Delikatnie łączymy z masą na koniec dajemy przyprawę do piernika. Masę wlewamy na formę wyłożoną papierem i pieczemy ok. 25 minut w temp. 170 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na pół.
  • 2. Wkładka: jabłka pokroić w kostkę i zasypać cukrem na min. 30 minut. Dodać orzechy, proszek, sodę, mąkę. Wymieszać. Białka ubić z 2 łyżkami cukru na sztywną pianę, dodać żółtka. Ubite jaja wmieszać do jabłek. Wlać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 40 minut
    w temp. 160 stopni.
  • 3. Krem: szklankę mleka gotujemy z cukrem. W pozostałym mleku roztrzepujemy mąki i żółtka. Wlewamy na gotujące mleko. Energicznie mieszamy. Masło ucieramy na puch, porcjami dodajemy wystudzony budyń.
  • 4. Polewa: żelatynę rozpuścić w łyżce gorącej wody. W rondelku rozpuścić masło, dodać pozostałe składniki, zagotować (dobrze mieszać żeby nie było grudek) dodać rozpuszczoną żelatynę. Przestygniętą polewą smarować placek.
  • 5. Przełożenie:
    placek piernikowy –krem –wkładka -krem- placek piernikowy-polewa

Porady

Ciasto piernikowe bardzo szybko się piecze więc należy być czujnym. Zamiast kremu zwyklego możemy zrobić czekoladowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Jabłka Miód Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować