• Izydor z wiśniami

    Autor: Małgorzata Nowacka, Poznań

  • To jedno z moich ulubionych ciast. Warto poświęcić trochę czasu na jego zrobienie, gdyż smakuje naprawdę wyśmienicie. Bez ciasta nie wyobrażam sobie niedzielnej kawy.

  • Składniki

    Ciasto:
    ● 6 białek
    ● niepełna szklanka cukru
    ● 15 dag suchego maku
    ● 15 dag wiórków kokosowych
    Masa:
    ● 1/2 litra mleka
    ● 2 budynie śmietankowe w proszku
    ● 4 żółtka
    ● 3 łyżki cukru
    ● 1 kostka masła
    Dekoracja:
    ● 4 op. delicji wiśniowych
    ● 2 galaretki wiśniowe
    ● wydrylowane wiśnie z kompotu
    ● spirytus do skropienia delicji

  • Sposób przygotowania

    1.

    Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy mak i wiórki kokosowe, delikatnie mieszamy i wykładamy ciasto na blachę.

    2.

    Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 150 °C i pieczemy ciasto ok. 45 minut.

    3.

    Robimy masę: z proszku, mleka, cukru i żółtek gotujemy budyń i studzimy.

    4.

    Masło ucieramy i nie przerywając ucierania, stopniowo dodajemy budyń.

    5.

    Na ostudzone ciasto wykładamy masę, na niej układamy delicje biszkoptami do góry. Skrapiamy spirytusem i układamy na nich wiśnie, a następnie całość zalewamy galaretką.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie, wiśnie z kompotu, masa budyniowa, delicje wiśniowe
  • 0 komentarzy

Autor: Małgorzata Nowacka, Poznań

RedakcjaPP 5899

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-05-18T08:53:24+02:00

1043 odwiedziny

Dodane przez: RedakcjaPP


Sprawdź książki z tym przepisem

Zdobyte wyróżnienia:

Opublikowany w Przyślij Przepis
Zobacz PDF z przepisem »
Przepis z magazynu: PP_03-2008

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »