Indyk w sosie porowym

4.49 (187 ocen)

  • Dla 2 osób

Przepis znalazłam, przerobiłam i wypróbowałam. Polecam.

  • Dla 2 osób

Składniki:

  • pierś z indyka (ilość wg uznania)
    por
    2 ząbki czosnku
    białe półwytrawne wino
    sól
    pieprz ziołowy
    natka pietruszki
    oliwa z oliwek
    śmietanka 12%
    masło (1,5 łyżki)
Wystaw ocenę:

4.49 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wina

Indyk w sosie porowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś kroimy w paski, nacieramy solą i pieprzem ziołowym. Odstawiamy do lodówki. W tym czasie możemy wstawić ryż, ziemniaki itp.
  • 2. Por kroimy w krążki. Czosnek drobno siekamy. Na rozgrzanym maśle szklimy por z czosnkiem. Dolewamy wino (ok. 1/2 szklanki). Chwile dusimy, dodajemy śmietankę (troszkę więcej niż wina). Razem dusimy do czasu uzyskania gęstego sosu, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i szczyptę soli.
  • 3. Kawałki indyka smażymy na oliwie z oliwek aż do zarumienienia. Gotowego indyka podajemy z sosem porowym. Na zdjęciu podany z kaszą kuskus.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Por Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować