Ciasto: 2 szklanki mąki, pół szklanki letniego mleka, 3 dag drożdży, żółtko, 2 łyżki masła, sól, pieprz (ja użyłam ziołowego).
Farsz: cebule (w zależności od wielkości 4-6), półtorej łyżki masła, sól, pieprz.
Do smarowania: łyżka letniej wody, pół łyżeczki soli (ja użyłam mniej), 5 dag startego ostrego żółtego sera (u mnie zwykły edamski), łyżka mielonej słodkiej papryki.
W zależności od upodobań można użyć np. ostrej papryczki chili do smarowania.
1.Ja ciasto wyrabiam w dużej misie, można tez na stolnicy. Do mąki wlać drożdże rozrobione w letnim mleku. Następnie wlać rozpuszczone wystudzone masło, wbić żółtko, dodać sól i pieprz.Wymieszać i zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie pokroić cebulę, w plasterki lub w kostkę, zeszklić na maśle, przyprawić solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na dość cienkie placki, wykroić z nich np. szklanka krążki tak jak na pierogi. Krążki uzupełniać farszem, dokładnie zlepiać. W oryginalnym przepisie zalecają robić rożki - ja zrobiłam pierogi, i tez były dobre ;)
Gotowe cebulaczki położyć na wysmarowanej tłuszczem blasze (ja smarowałam oliwą z oliwek). Pędzelkiem smarować pierogi rozrobioną papryką i solą w wodzie. Posypać gotowe pierogi startym serem. Zapiekać w piekarniku ok 20-25 min w temp. 180C. Dodam że ja zapiekałam 20 min w większej temperaturze.
Komentarze