Masa I:
25 dkg masła lub margaryny (ja dałam pół na pół)
1 budyń waniliowy
1 budyń toffi
0,75 l mleka
5 łyżek cukru
2 łyżki cappuccino
likier o smaku toffi, rum- do smaku
Masa II:
0,5 l śmietany 36%
1 galaretka truskawkowa
cukier waniliowy
1.Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i cukier waniliowy, ubić. Następnie dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Na zmniejszonych obrotach miksera dodawać kolejno orzechy, herbatniki i kokos zmieszany z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na formę (21x37cm) i piec w temperaturze 170°C przez ok.30 minut. Po upieczeniu i wystygnięciu ciasto przekroić na dwie części, tak aby powstały dwa placki.
2.Masa I:
Ugotować budyń dodając cukier do gotującego się mleka. Przestudzić. Zimny dodawać łyżką do margaryny (masła) i miksować. Następnie dodać cappuccino. Na końcu dodać alkohol do smaku.
3.Masa II:
Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wody. Wystudzić. Ubić śmietanę z cukrem waniliowym. Dodać tężejącą galaretkę. Wymieszać mikserem.
4.Na spód wyłożyć połowę Masy I. Na wierzch ułożyć gęsto pokrojone brzoskwinie. Na to wyłożyć Masę II. Przykryć drugą częścią ciasta. Na wierzch rozsmarować pozostałą część Masy I. Udekorować polewą.
Porady
Do masy nie trzeba dodawać alkoholu, jednak rum i likier dają ciekawy aromat.
Komentarze