Imieninowe

4.48 (170 ocen)

  • 60 min

Kuzynka Ania i ciocia Anna poprosiły mnie o upieczenie ciasta z okazji ich imienin. Oto efekt tego co wymyśliłam...

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    8 jajek
    8 łyżek cukru
    20 dkg orzechów
    10 dkg kokosu
    3 łyżki mielonych herbatników
    cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa I:
    25 dkg masła lub margaryny (ja dałam pół na pół)
    1 budyń waniliowy
    1 budyń toffi
    0,75 l mleka
    5 łyżek cukru
    2 łyżki cappuccino
    likier o smaku toffi, rum- do smaku

    Masa II:
    0,5 l śmietany 36%
    1 galaretka truskawkowa
    cukier waniliowy

    Dodatkowo:
    puszka brzoskwiń
Wystaw ocenę:

4.48 (170 ocen)

Zobacz również:

Desery

Imieninowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i cukier waniliowy, ubić. Następnie dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Na zmniejszonych obrotach miksera dodawać kolejno orzechy, herbatniki i kokos zmieszany z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na formę (21x37cm) i piec w temperaturze 170°C przez ok.30 minut. Po upieczeniu i wystygnięciu ciasto przekroić na dwie części, tak aby powstały dwa placki.
  • 2. Masa I:
    Ugotować budyń dodając cukier do gotującego się mleka. Przestudzić. Zimny dodawać łyżką do margaryny (masła) i miksować. Następnie dodać cappuccino. Na końcu dodać alkohol do smaku.
  • 3. Masa II:
    Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wody. Wystudzić. Ubić śmietanę z cukrem waniliowym. Dodać tężejącą galaretkę. Wymieszać mikserem.
  • 4. Na spód wyłożyć połowę Masy I. Na wierzch ułożyć gęsto pokrojone brzoskwinie. Na to wyłożyć Masę II. Przykryć drugą częścią ciasta. Na wierzch rozsmarować pozostałą część Masy I. Udekorować polewą.

Porady

Do masy nie trzeba dodawać alkoholu, jednak rum i likier dają ciekawy aromat.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować