Karpatka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Znane wszystkim ciasto, które zawsze wychodzi.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    10 jajek
    25 dkg margaryny
    2 szklanki wody
    2 szklanki mąki
    szczypta soli
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    25 dkg masła lub margaryny (ja dałam pół na pół)
    2 budynie waniliowe
    0,75 l mleka
    4 łyżki cukru
    cukier waniliowy
    spirytus do smaku

    Dodatkowo:
    cukier puder

Karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotować z margaryną. Dodać mąkę cały czas mieszając i gotować aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • 2. Po ostygnięciu dodawać do masy po jednym jajku mocno mieszając mikserem. Dodać szczyptę soli oraz proszek do pieczenia.
  • 3. Ciasto podzielić na dwie części, rozłożyć na formę (21x37cm) i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C ok 35 minut.
  • 4. Upieczone spody przełożyć masą. Posypać cukrem pudrem.
  • 5. Zimny dodawać łyżką do margaryny (masła) i miksować. Na końcu dodać alkohol do smaku.
  • 6. Ugotować budyń dodając cukier do gotującego się mleka. Przestudzić.

Porady

Dodawanie alkoholu do masy nie jest obowiązkowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy