Ciasto imieninowe

4.5 (155 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Cokolwiek upiekę, wszystkim zawsze bardzo smakuje.

Składniki:

  • Biszkopt:
    ● 5 jajek
    ● 1 szkl. mąki
    ● 1 szkl. cukru
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa budyniowa:
    ● 1/2 l mleka
    ● 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    ● 3/4 szkl. cukru
    ● 2 łyżki mąki tortowej
    ● kostka masła
    ● kilka kropli aromatu śmietankowego
    Oraz:
    ● op. herbatników
    ● wódka do nasączenia
    ● kolorowa posypka
    ● gotowa polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Ciasto imieninowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy,
    wsypujemy cukier, jeszcze
    chwilę ubijamy. Dodajemy
    żółtka, a następnie mąkę
    wymieszaną z proszkiem.
    Mieszamy. Pieczemy 15 minut
    w piekarniku rozgrzanym
    do 180 °C. Studzimy.
  • 2. Masa budyniowa: 400 ml
    mleka zagotowujemy z cukrem,
    pozostałe mieszamy z mąkami. Wlewamy do
    wrzącego mleka i chwilę gotujemy.
    Studzimy. Masło
    ucieramy, stopniowo dodajemy
    budyń i aromat. Masę
    wykładamy na biszkopta.
  • 3. Herbatniki nasączamy
    wódką. Wykładamy na masę.
    Polewę przygotowujemy
    według przepisu na opakowaniu,
    polewamy herbatniki.
    Dekorujemy posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa budyniowa

Notka redakcyjna

PPWS_06-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować