Hiszpańska tortilla

0 (0 ocen)

  • 20 min

Świetna przekąska na imprezę, sylwestrowe szaleństwo jak i obiad na szybko

  • 20 min

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
    6 jajek L lub 7 jajek S
    sól
    pieprz
    1/2 szkl. oleju rzepakowego (do smażenia)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Hiszpańska tortilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kroimy ziemniaki 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i wycieramy. Kroimy w różnego rodzaju kawałki.
  • smażenie 2. Olej rozgrzewamy na patelni i przekładamy ziemniaki. Smażymy ok. 10 minut do lekkiego zrumienienia.
  • Roztrzepujemy jajka 3. Jajka roztrzepujemy i doprawiamy solą i pieprzem.
  • mieszamy i doprawiamy 4. Ziemniaki odcedzamy z tłuszczu na ręcznik papierowy i zostawiamy na ok. 3 minuty do lekkiego ostygnięcia. Po tym czasie przekładamy ziemniaki do jajek.
  • smażenie 5. Olej z patelni odlewamy zostawiając tylko 1 łyżkę. Rozgrzewamy i wlewamy masę jajeczną na patelnię. Smażymy na średnim ogniu ok. 7-10 minut z każdej strony.
  • smażenie z drugiej str. 6. Tortillę przekładamy najlepiej za pomocą talerza.

Porady

Podajemy z sałatką lub konserwowym ogórkiem i papryką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla Jajka Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Hiszpańska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować