himbasha...

4.49 (194 ocen)

ሕምባሻ; ambasha, አምባሻ....lekko słodki, aromatyczny chlebek pochodzący z Etiopii. Jest trochę podobny w smaku do ciasta na pizzę, takiego ciasta z przyprawami bo zazwyczaj zawiera, czarnuszkę, kozieradkę, kardamon, ale można również zrobić bardziej na słodko np z rodzynkami i skórką pomarańczy

Składniki:

  • 3/4 szklanki wody
    2 szklanki mąki
    3 łyżki oleju
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki miodu
    25 g drożdży lub 2 łyżeczki drożdży instant
    2 łyżeczki czarnuszki
    1 łyżeczka kozieradki
    2,5 łyżeczki kardamonu
Wystaw ocenę:

4.49 (194 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Himbasha... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. mąkę wsypujemy do miski; robimy po środku dołek wlewamy letnią wodę, wkruszamy drożdże i odstawiamy na 7-10 min. Następnie dodajemy pozostałe składniki; wyrabiamy ciasto. Ciasto ma być dość luźne więc w razie potrzeby wlewamy jeszcze trochę wody lub dosypujemy mąki.
  • 2. Wyrobione ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce, czekamy ok 40 minut aż podwoi swoją objętość.
  • image-2295knw 3. Na stole z ciasta rękoma formujemy okrąg, o średnicy patelni na której będziemy go smażyć. Nacinamy nożem na 8 części a następnie jeszcze dookoła coś na kształt pajęczyny
  • image-1my3oc7 4. Na patelni (moja miała średnicę 24cm) rozgrzewamy odrobinę oleju i ostrożnie przenosimy ciasto. Smażymy z każdej strony około 10 minut, uważając żeby nie przypalić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarnuszka Kardamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować