Gyros po polsku

4.5 (199 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób

Jest to potrawa, której najczęściej nie zdążę spróbować..... znika błyskawicznie; nie jest ważne jak dużo zrobię.

  • 30 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 70 dag piersi z kurczaka
    przyprawa " gyros"
    ketchup pikantny
    2 średnie cebule, najlepiej czerwone
    1 puszka kukurydzy
    0,5 l słoik ogórków konserwowych
    mała kapusta pekińska
    SOS:
    1 mały majonez Winiary
    150 ml kwaśnej gęstej śmietany lub kefiru
    2-3 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Gyros po polsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pracę rozpoczynam od zrobienia sosu.
    Majonez mieszam ze śmietaną i czosnkiem , wyciśniętym przez praskę.
    Połączone składniki zostawiam, aby się "przegryzły".
  • 2. Piersi z kurczaka kroję w kostkę. Dodaję 1-2 łyżki oleju i przyprawę do gyrosa. Mieszam i zostawiam na 10 minut w lodówce.
  • 3. W międzyczasie kroję cebulę i ogórki konserwowe w drobną kostkę.
  • GYROS 4. Mięso smażę na patelni. Przekładam do naczynia ( najlepiej przezroczystego). Polewam ketchupem. Następnie warstwami : cebula, ogórki, kukurydza. Polewam wszystko wcześniej przygotowanym sosem. Doprawiam solą. Posypuję drobno pokrojoną kapustą pekińską.
  • GYROS 5. Najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
    SMACZNEGO :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować