BISZKOPT z kremem, truskawkami i orzechami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto na każdą okazję. Odpowiednie na codzienny podwieczorek oraz na "proszoną herbatkę". W zależności od dodatków dobry dla dzieci i dorosłych. Zawsze się udaje i wszystkim smakuje.

  • 60 min

Składniki:

  • na ciasto: 4 duże jajka, 1 szklanka cukru, 1 cukier wanilinowy, 1 i 1/2 szklanki mąki, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
    na krem karpatkowy: 1/2 l mleka, 3/4 szklanki cukru, cukier wanilinowy, 2 łyżki maki pszennej, 2 łyżki maki ziemniaczanej, 1 żółtko, 1 kostka masła ( może być Kasia)
    0,5 kg truskawek, 2 galaretki truskawkowe, 20 dag. obranych orzechów włoskich.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Ciasto

Biszkopt z kremem, truskawkami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Przygotowuję galaretki zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawiam do ostygnięcia.
  • 2. KREM..... Z pół litra mleka odlewam pół szklanki. Do reszty mleka dodaję 3/4 szk. cukru i cukier wanilinowy . Mieszam wszystko i zagotowuję. Do odlanego mleka dodaję 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 1 żółtko. Mieszam i dodaję do gotującego się mleka.
    Otrzymany budyń odstawiam do ostygnięcia
  • 3. CIASTO.... Jajka miksuję z cukrem i cukrem wanilinowym. Do tej masy dodaję stopniowo przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając. Tak przygotowane ciasto przekładam do formy prostokątnej na ciasto lub okrągłej na tort. Piekę przez 30 minut w temperaturze 150-180C.
  • 4. Gdy ciasto ostygnie przekrawam na 2 lub 3 części ( w zależności od tego jak urośnie). Nasączam zimną, mocną herbatą lub, jeśli dla dorosłych alkoholem
  • 5. KREM, cd.....Do wystygłego budyniu dodaję kostkę masła i miksuję do uzyskania jednolitej masy. Wykładam na spód ciasta. Posypuję orzechami. Przykrywam drugą częścią ciasta. Jeśli wyszły 3 placki, przekładam kwaśnym dżemem
  • 6. Na tak przygotowane ciasto wykładam truskawki. Zalewam tężejącą galaretką. Wstawiam do lodówki.
    Najlepsze po kilku godzinach . Smacznego :)

Porady

dot. kremu. .... do przygotowanego budyniu należy dodać utarte , miękkie masło...wtedy nie zważy się.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować