Gulasz z łopatki z papryką

4.99 (158 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszny, polecam!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 kg mięsa z łopatki
    2 średnie cebule
    1 mała papryka
    2 -3 ząbki czosnku
    Kilka łyżeczek przecieru pomidorowego
    4 -5 łyżek śmietany do zup 18%
    Mąka do obtoczenia mięsa + 3 – 4 łyżki do zagęszczenia sosu
    Masło klarowane lub olej do smażenia
    Przyprawy:
    Liść laurowy, ziele angielskie, papryka w proszku słodka i ostra, sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.99 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz z łopatki z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć, oczyścić i pokroić w równą kostkę. Kawałki obtoczyć w mące i zrumienić na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Mięso wyciągnąć z patelni i przełożyć do rondelka. Na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojone w kostkę cebule i zmiażdżone ząbki czosnku. Gotowe włożyć do mięsa. Całość podlać wodą, tylko do przykrycia mięsa, dodać przyprawy oraz pokrojoną w krótkie paseczki paprykę, dusić aż mięso będzie miękkie ok. 60 – 90 minut. Pod koniec dodać przecier oraz śmietanę rozmieszaną z 3 -4 łyżkami mąki i ¼ szklanki zimnej wody. Całość ponownie doprowadzić do wrzenia. Podawać z ziemniakami i surówką, kaszą bądź z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować