Gulasz z łopatki z papryką i marchewką

4.5 (159 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Gulasz z łopatki z papryką i marchewką

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:



    * 70 dag łopatki wieprzowej bez kości

    * papryka czerwona

    * 2 marchewki

    * duża cebula

    * natka pietruszki

    * olej do smażenia

    * łyżka mąki pszennej

    * łyżka śmietany 18%

    * sól

    * pieprz

    * papryka słodka

    * papryka ostra

    * majeranek

    * tymianek

    * Liść laurowy 2

    * ziele angielskie 3

    * opcjonalnie łyżka koncentratu pomidorowego


    Przygotowanie:
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz z łopatki z papryką i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gulasz z łopatki z papryką i marchewką 1. ZACHĘCAM DO OGLĄDANIA FILMU Z PRZYGOTOWAŃ ORAZ DO SUBSKRYBOWANIA MOJEGO KANAŁU NA YOUTUBE

    Łopatę myjemy i kroimy w większą kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Ostawiamy na godzinę do lodówki. Następnie smażymy na oleju około 5 minut do zamknięcia mięsa. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy jeszcze przez około 5 minut. Całość zalewamy wodą. ( Wody tylko tyle aby przykryła mięso). Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i dusimy pod przykryciem około 30 minut. Do gotującego się mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i marchewki pokrojone w półplasterki. Całość dusimy do czasu aż mięso i warzywa zmiękną 15-20 minut. Pod koniec gotowania rozrabiamy łyżkę mąki z wodą oaz śmietaną. Mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy kilka łyżek wywaru mięsnego tak aby śmietana się nie zważyła i zagęszczamy sos. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem i słodką papryką oraz posiekaną natką pietruszki. ( opcjonalnie łyżka koncentratu pomidorowego.) i smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować