Delikatny gulasz łączący w sobie smak trzech różnych rodzajów mięs. Nie dodajemy zbyt wielu przypraw, aby delektować się smakiem mięsa i pysznego sosu. Jest to danie bardzo eleganckie, z pewnością nadaje się na wykwintny obiad.
60 min
Dla 4 osób
Składniki:
• 300g szynki wieprzowej lub łopatki,
• 300g wołowiny na gulasz (pręgi bądź łopatki),
• 300g piersi z kurczaka,
• 1 duża cebula,
• 2 liście laurowe,
• 3 ziela angielskie,
• 2 ziarenka pieprzu,
• 1 łyżeczka majeranku,
• Sól,
• Słodka papryka,
• Ostra papryka,
• Odrobina octu,
• 3 łyżeczki mąki,
• Smalec do smażenia,
• Natka pietruszki
Gulasz trzy mięsa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wołowinę kroimy w kostkę. Na dużym ogniu podsmażymy wołowinę na rumiano z każdej strony.
2.Podsmażone mięso przekładamy do rondla, zalewamy wodą tak, aby przykryła cienką warstwą mięso. Dodajemy liście laurowe, ziela angielskie i pieprz. Dusimy pod przykryciem 2 godziny.
3.W tym czasie cebulę kroimy w piórka, podsmażamy i dodajemy do mięsa. Wieprzowinę kroimy w kostkę i również podsmażamy na rumiano na patelni. Dodajemy ją do wołowiny 1 godzinę przed końcem. Dodajemy wtedy również majeranek.
4.Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy ją pół godziny przed końcem. Pod koniec dodajemy pół łyżeczki octu (aby wzmocnić smak gulaszu), doprawiamy gulasz do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.
5.Mąkę rozrabiamy z kilkoma łyżkami wody, wlewamy do gulaszu, zagotowujemy i gotujemy jeszcze 3 minuty. Podajemy np. z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym. Każdą porcję posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Życzę smacznego :)
Komentarze